Ciasto francuskie to produkt, który jest łatwo dostępny w sklepach spożywczych i może być użyty do wyczarowania wielu smacznych przepisów. Jest idealny na łatwe i szybkie przygotowanie słodkiej przekąski lub deseru na różne okazje. Jeśli chcesz przygotować oryginalne i słodkie dania, to ten artykuł podsunie Ci kilka pomysłów! Przeczytaj i dowiedz się, co zrobić z ciasta francuskiego na słodko, a także jakie dodatki do nich wybrać.
Czego dowiesz się z artykułu:
- jak wybrać dobre ciasto francuskie?
- jak zrobić ciasto francuskie?
- co zrobić z ciasta francuskiego na słodko?
Jak wybrać dobre ciasto francuskie?
Zazwyczaj przygotowując dania, sięgamy po gotowe ciasto francuskie. Jak wybrać to najlepsze? Przede wszystkim sprawdź skład i upewnij się, że jest wykonane z wysokiej jakości składników. W swoim składzie powinno zawierać tylko masło, jajka, mąkę, sól i cukier. Najlepiej porównać ze sobą wszystkie ciasta francuskie i wybrać to, które ma najlepsze składniki. Niektóre zawierają olej palmowy, a taki wybór raczej staramy się unikać. Ważne jest, aby było również świeże, dlatego warto sprawdzić datę ważności ciasta. Wybierając ciasto francuskie, ważne jest, aby wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki. Jeśli masz wystarczająco czasu, warto spróbować zrobić samemu ciasto francuskie.
Jak zrobić ciasto francuskie?
Zrobienie ciasta francuskiego jest długotrwałym procesem, natomiast zawsze warto spróbować. Aby wykonać przepis, będziesz potrzebować następujących składników:
- 250g mąki pszennej;
- 150g mąki krupczatki;
- 200ml wody;
- 500g masła;
- łyżka soli.
Aby zacząć, wymieszaj na początku wodę z solą w misce, aż do jej rozpuszczenia. Roztop w osobnym rondelku 75g masła. Wsyp do drugiej miski obydwie mąki. Następnie dodaj przygotowane składniki i dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto spłaszcz dłonią, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 2 godziny. Pokrój pozostałe masło na małe kawałki, włóż do miski i utrzyj na gładką masę. Następnie rozwałkuj, zawiń go w papier do pieczenia lub folię spożywczą i włóż do lodówki. Po upłynnionym czasie wyjmij ciasto i ułóż na posypanej mąką stolnicy. Wałkuj w jednym kierunku na grubość 2 cm, tak aby środek był grubszy. Na środku połóż masło i połącz tworząc kopertę. Rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta. Złóż na 3 części i umieść w lodówce na kolejne 2 godziny. Taki proces wykonujemy co najmniej 4 razy. Przed pieczeniem nie zapomnij rozwałkować na 0,5 cm.
Co zrobić z ciasta francuskiego na słodko?
Ciasto francuskie jest idealne do wykorzystania do wielu słodkich potraw.
Do najlepszych przepisów z jego udziałem zaliczamy:
- ślimaczki;
- faworki;
- różyczki;
- rogaliki z czekoladą;
- trójkątne ciastka z serem;
- serniczki na spodzie z ciasta francuskiego;
- rurki z dżemem i masą twarogową.
Do ciasta możesz dodać ulubione owoce. Najlepszym połączeniem z nim będą: jabłka, brzoskwinie, jagody oraz maliny. Możesz także dodać orzechy, miód, posypkę, kakao, płatki migdałów, a także kokos. Wszystkiego co potrzebujesz to kreatywności i czasu!