dermamed-estetica.pl

moda, uroda, zakupy

Opiekacz czy toster
Zakupy

Opiekacz czy toster – co wybrać?

Chrupiące grzanki na śniadanie, a może kanapka z serem i szynką serwowana na gorąco? Zwykle nie mamy czasu na przygotowanie tego rodzaju smakołyków, chyba że wyposażymy się w odpowiedni sprzęt AGD. Mowa o tosterze oraz o opiekaczu, które od wielu lat goszczą w naszych kuchniach. Warto jednak pamiętać, że to nie te same urządzenia. Każde z nich służy do czego innego, mimo że pomagają w przygotowaniu pysznego posiłku. W co najlepiej wyposażyć swoją kuchnię?

Toster

Zacznijmy od tostera, który jest znacznie prostszym urządzeniem niż opiekacz. Służy bowiem do przygotowywania tostów, czyli grzanek. Umieszczamy w środku kromki chleba, najczęściej tostowego, i opuszczamy specjalną dźwignię, która włącza grzałki. Chleb rumieni się i nabiera chrupkości, by po chwili wręcz wyskoczyć z tostera. Gotowe grzanki można posmarować ulubionym dżemem, konfiturą, a także masłem i położyć na nich ser, szynkę lub warzywa.

Tostery znane są przede wszystkim z amerykańskich filmów, w których już we wczesnych latach dziewięćdziesiątych były stałym elementem wyposażenia każdej kuchni. Do Polski zawitały niewiele później, zdobywając ogromne grono zwolenników. Jest to urządzenie przydatne, tanie, ale jednocześnie posiadające duże ograniczenia, w porównaniu choćby do opiekacza. Warto więc zainwestować zarówno w toster, jak i w opiekacz, w czym pomoże pożyczka bez BIK.

Opiekacz vel. sandwicher

Opiekacz, nazywany inaczej sandwicherem, to urządzenie o prostej konstrukcji, ale znacznie szerszych funkcjonalnościach niż opiekacz. Służy do przygotowywania kanapek, które możemy wypełnić dowolnymi składnikami. Chleb, również tostowy, umieszczamy na dolnej płycie grzewczej. Nakładamy na kromkę ulubione dodatki – ser, szynkę, warzywa czy dżem, przykrywamy drugą kromką i zamykamy urządzenie. Po chwili pieczenia wyjmujemy gotową, gorącą i chrupiącą kanapkę.

W opiekaczu możemy także przygotować włoskie panini, czyli specjalne pieczywo, które nadziewamy na przykład szynką i serem mozzarella. Pod wpływem temperatury ser się topi, a pieczywo zyskuje chrupiącą skórkę. Idealne rozwiązanie na szybkie i pożywne śniadanie. Decydując się na zakup opiekacza, wybierajcie modele nieco lepsze, z większą mocą, a jednocześnie z płynną regulacją temperatury. Dzięki temu będziecie mogli parametryzować pracę opiekacza w zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy. Jeśli na drodze do zakupu opiekacza stoją przejściowe problemy finansowe – skorzystajcie z możliwości, jakie oferuje pożyczka bez BIK.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *